MONEDA DE 100 DE DUCAŢI AUR.  Până în secolul al XX-lea, aceasta a fost cea mai mare monedă emisă în Europa, cântărind 345 grame
Bunuri care au aparţinut principilor Ardealului sau domnitorilor din ţara Românească vor fi expuse începând de astăzi şi până pe 15 septembrie în Cetatea Făgăraş. Astfel, vitzitatorii vor putea admira steaguri de luptă ale principilor Mihail Apafi şi Gheorghe Rakoczi I, podoabe care au aparţinut principilor Ardealului, documente emise de principese, gravuri şi picturi originale cu Vlad ţepeş, Mihai Viteazu ori Mircea cel Bătrân.
Un interes aparte îl constituie moneda din aur masiv, bătută chiar la Făgăraş, în timpul stăpânirii principelui Mihail Apafi. Piesa de 100 de ducaţi, emisă în atelierul monetar de la Cetatea Făgăraşului, în 1676, în vremea domniei principelui Transilvaniei, Mihail Apafi (1661 – 1690) este una din cele mai valoroase monede din lume.Moneda de 100 de ducaţi din 1676, ca şi aceea din 1674 a fost realizată printr-o tehnică specială, constând în aplicarea manuală a unor ştanţe folosite pentru baterea altor nominaluri (un ducat şi 10 ducaţi), pe un flan (pastilă monetară) de mari dimensiuni, realizat prin laminare. Datorită acestui fapt, cea mai mare parte a câmpului monedei a rămas liber.
La începutul domniei lui Mihail Apafi (din 1662, până în 1674) au funcţionat monetăriile de la Sibiu, Braşov, Sighişoara (din 1664), Cluj (din 1667), Bistriţa, Aiud şi Târgu Mureş (din 1672), acestea din urmă activând numai până în 1676 şi au produs, în exclusivitate, monede mărunte de 6 şi 12 dinari. De abia după 1676 se va relua baterea monedelor şi la Alba Iulia. Foarte importantă a fost deschiderea în vremea lui Mihail Apafi, în 1666, a unei noi monetării transilvănene la Cetatea Făgăraşului, acolo unde se afla şi reşedinţa sa favorită. Cu trecerea timpului, spre sfârşitul domniei lui Apafi, Făgăraşul devine cel mai important atelier monetar al Principatului Transilvaniei, aici concentrându-se baterea monedelor de mare valoare.
Expoziţia ,,Stăpânii Cetăţii Făgăraş” este organizată de Muzeul ţării Făgăraşului, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

Sursa: http://www.bzb.ro/stire/moneda-de-aur-batuta-la-fagaras-expusa-in-cetate-a100556

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *